Ana içeriğe atla

TEDU_MAUS Atölye 2 / Bulvarın Yazıları_Atatürk Bulvarı: Kamusal Mekanda Görsel İletişim

Tarih:  -

Atatürk Bulvarı: Kamusal Mekanda Görsel İletişim

Atatürk Boulevard: Visual Communication in Public Space

KAPSAM [OBJECTIVE]

Bulvarın Yazıları Atölyesi, Atatürk Bulvarı’nda kullanılan görsel iletişim elemanlarını, semiyotik bir okumayla, eleştirel biçimde analiz etmeyi amaçlar.

Atölye çalışması, sabah seansında Dr. Öğretim Üyesi Halime Fişenk Türkkan’ın yapacağı sunuş ve öğleden sonra yapılacak disiplinlerarası stüdyo çalışmasından oluşur.

Atölye çalışması,  günün sonunda, MAUS Stüdyosu’nda hocaların ktritikleri doğrultusunda üreteceğiniz posterlerin sunuşlarıyla sonlanacaktır.

TEMALAR [WORKSHOP THEMES]

1. BULVAR MEKANINDA BÜYÜK ÖLÇEKLİ YAZI

BIG SCALE INSCRIPTIONS ON THE BOULEVARD

2. BİNA VE YAZI

BUILDING AND INSCRIPTIONS

3. MEKANDA YÜZEN YAZILAR / YAZI OLARAK BİNA-MEKAN

INSCRIPTIONS FLOATING IN SPACE / BUILDING-SPACE AS INSCRIPTION

4. YAZI VE KALİTE

INSCRIPTION AND QUALITY

5. YAZI VE KİMLİK

INSCRIPTION AND IDENTITY

6. YAZI VE TASARIM

INSCRIPTION AND DESIGN

7. KAMUSAL ALANDA POLİTİK YAZI

POLITICAL INSCRIPTIONS IN/ON PUBLIC SPACE

KAYIT [REGISTRATION]

Atölye çalışmasının kapasitesi 45 kişiyle sınırlıdır. Tüm üniversite ve bölümlerin lisans ve lisansüstü öğrencilerine açıktır.

Kayıt için 26 Kasım 2018 | 13.00’a kadar aşağıdaki e-posta adresine başvuru yapılmalıdır.

maus@tedu.edu.tr

E-postada yazılması gereken bilgiler:

Soyadı | Adı | Üniversite | Bölüm | Sınıf | Telefon | E-posta |

Bu atölyeye neden katılmak istediğinizi açıkladığınız bir paragraflık metin.

BULVARIN YAZILARI [SCRIPTIONS OF/ON THE BOULEVARD]

Atatürk Bulvarı: Kamusal Mekanda Görsel İletişim

Atatürk Boulevard: Visual Communication in Public Space

Grafik tasarımcı için bir tasarım yüzeyi olan bina cepheleri, mimarı yapıyı fazlasıyla etkileyen görsel güce sahiptirler. Atatürk Bulvarı’nda kullanılan görsel iletişim elemanlarının iletişimi sağlamanın yanısıra, bir gösterge kalabalığı yarattığı, kent dokusunu hareketlendirip monotonluktan uzaklaştırmanın yanında, hiyerarşi problemleri içeren, belli bir kurala uymadan kontrolsüz üremiş görsel kirliliğe yol açtığı açıktır. Bu sorunların ele alınıp tartışıldığı ve çözüm önerilerinin geliştirildiği atölye, farklı disiplinlerden öğrencilerle gerçekleştirilecektir.

Atölyenin amacı, başkentin Atatürk Bulvarı’nda bulunan bilgilendirme ögelerinin mimari yapıyla ve de birbirleriyle mekansal ilişkilerini çeşitli filtreler oluşturarak gözlemek ve analiz etmek konusundan yöntem ve beceriler elde edilmesidir. Cephe, kütle ve yüzeyler, dolu-boş ilişkileri, yaşantı ve eylem ortamları ile düğüm noktaları, zamansal farklılar üzerinden mekan okuması yapılarak görsel göstergeler aşağıdaki kategoriler doğrultusunda analiz edilecek ve çalışma grupları keşfettikleri sonuçları poster sunumuyla paylaşacaklardır.

Atatürk Bulvarı’nda yer alan göstergeler şu katmanlarda alınabilir:

1. BULVAR MEKANINDA YAZI / BÜYÜK ÖLÇEK

1a. Binanın Yazıya Dönmesi

1b. Bina Çatısında / Cephe bitişinde Tek Yazı

1c. Bina ve Kolektif Yazılar / Paylaşılmış-Bölünmüş Binalar

2. BİNA VE YAZI:  Bina-Yazı İlişkisi

2a. Bina Yüzeyleri

2b. Bina Girişleri

2c. Bina Mülkiyeti ve Yazı

3. MEKANDA YÜZEN YAZILAR / YAZI OLARAK BİNA-MEKAN

3a. İkonik Bina

3b. Anıt Yazı – Güven Anıtı

3c. Bina ve Yazı / Semantik Süsleme

4. YAZI VE KALİTE / Yapımcının/Ismarlayanın Uzmanlıkları ve Becerileri

5. YAZI VE KİMLİK / Bildirişimi yönlendirirken bilgi taşımak / aidiyet sağlamak / tarih

6. YAZI VE TASARIM / Müelliflik – Anonimlik

7. KAMUSAL ALANDA YAZI: Siyaset ve Protesto Mekanları

7a. Örgütlü Duvar Yazısı ve Duvar Resmi (Grafiti/Yerleştirme)

7b. Anonim Grafiti

Atölye, bir grafik tasarımcının gözünden semiyotik bir kentsel okumanın farklı disiplinlerden gelen katılımcı öğrencilere aktarılmasını ve farkındalık yaratmasını da içermektedir. Sabah buluşmasında paylaşılacak sunum ardından katılımcılar 2 saatlik bir Atatürk Bulvarı yürüyüşü yapacaklardır. Atölyeye katılan öğrenciler belirtilen başlıklar doğrultusunda 7 gruba ayrılarak her bağlamdaki örneklerin oluşum örüntüsünü ve dil birliğini araştıracak, varsa, diğer katmanlarla ilişkilerini konumlandıracaklardır. İlk 3 grupta çalışan katılımcılar, odak temalarla ilgili çalışma yaparken, son 4 gruptaki katılımcılar uzmanlık temalarına uygun, daraltılmış gözlem yapacaklardır.

Katılımcıların yanlarında Fotoğraf Makinesi (ya da cep telefonları); Bilgisayar (isteğe bağlı); Eskiz defteri, kağıt; Eskiz kalemi, marker kalem

getirmeleri yeterli olacaktır.

Kısa brief:

Bir görsel iletişimcinin bakış açısıyla, Atatürk Bulvarı üzerinden semiyotik bir kentsel okumanın gerçekleştirileceği çalıştayda, bulvar ve yazı ilişkisi irdelenecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda keşfedilen materyaller analiz edilerek, mekan ve gösterge ilişkisi hakkında farkındalık yaratılacak ve çalıştay grupları tarafından poster tasarımları üretilecektir.